Vaak hoor je van mensen dat ze glutenvrij eten wensen. In de meeste gevallen doen mensen dit niet voor hun plezier. Vaak volgen ze een glutenvrij dieet op advies van hun dokter omdat ze bijvoorbeeld te maken hebben met buikklachten of dergelijke. Maar soms volgen mensen ook zonder enige reden een glutenvrij dieet. Wat zijn de voordelen nu van zo’n glutenvrij dieet?
Coeliakie
De meest voorkomende reden waarom mensen een glutenvrij dieet volgen is omdat ze lijden aan coeliakie. Dit is een aandoening waarbij het eigen immuunsysteem je darmen aanvalt omdat je geen gluten meer kan verdragen. Een dieet volgen waarbij je geen gluten meer eet is dan ook de enige oplossing om van dergelijke klachten verlost te zijn.
Vermageren
Wie een glutenvrij dieet volgt zal al gauw merken dat je snel een aantal kilo’s verliest. In maaltijden zoals salades, kant-en-klare maaltijden, sauzen zitten veel gluten. Wanneer je er dus voor kiest om glutenvrije maaltijden te eten, eet je automatisch ook minder calorieën.
Cholesterol
Vaak is het cholesterolgehalte van mensen die een glutenvrij dieet volgen of die helemaal geen gluten meer eten lager dan bij mensen die wel nog gluten eten. Dit toont dus aan dat een glutenvrij dieet ook cholesterolverlagend kan werken.
Spijsvertering
Een glutenvrij dieet betekent vaak dat je ook natuurlijke, verse voeding eet. Dit zorgt er dan weer voor dat je spijsvertering niet langer getroffen wordt door kunstmatige stoffen die eigenlijk niet in ons lichaam thuishoren. Je eten verteert dus sneller wanneer je een glutenvrij dieet volgt.
© Foto: Marek Uliasz | Dreamstime.com –
Van een broodmix zonder gluten tot knapperige muesli of kant-en-klare drinkmaaltijden. Voor elk wat wils in het uitgebreide aanbod van de online apotheek Viata.
Add Comment