Doelgroep Herfst Iedereen seizonen Vitamines & Mineralen Winter

Vitamines: Benodigdheden voor een gezond leven

Om gezond te kunnen leven moet je je ook gezond gedragen. Voeding is een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven. Voedingsstoffen die je uit voedsel kunt halen, zijn belangrijk voor een gezond lichaam. De belangrijkste voedingstoffen zijn vitamines en mineralen. Die laatste laten we even voor wat het is. Wij gaan ons focussen op de voedingstof vitamine.

Geschiedenis
Rond de 20e eeuw kwam biochemicus Casimir Funk uit Polen met het idee dat sommige stoffen noodzakelijk waren voor het voorkomen van ziektes. Zo zag hij dat de stof ‘beri-beri’ onmisbaar was. De heer Funk gaf deze stoffen de naam vitamine. Deze naam is afgeleid van het Latijn. Vita betekent leven en amine staat voor een stof die stikstof bevat.

Vitamines
Vitamines komen voor in eten en drinken. Net zoals mineralen geven vitamines geen energie. De voedingstof vitamine zorgt ervoor dat een lichaam goed kan functioneren om een gezond leven te bewerkstelligen. Wanneer een mens geen vitamines binnen zou krijgen, zou hij of zij binnen de kortste keren overlijden. Er zijn dertien verschillende soorten vitamines. Wij zetten ze voor jou even op een rijtje.

Verschillende soorten vitamines
De verschillende vormen van vitamines zijn: vitamine A, B, C, D, E en K. Alleen de vitamine B heeft ook nog 8 verschillende vormen. Zo zijn er de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12. Elke vitamine heeft zijn eigen naam. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd en fylochinon staat ook wel voor vitamine K. Over het algemeen kunnen we de vitamines in twee verschillende groepen onderdelen. Je hebt de vitamines die in water oplosbaar zijn en je hebt de vetoplosbare vitamines.

Twee verschillende typen vitamines:
Wateroplosbare vitamines:
Voor de vitamines die in het water oplosbaar zijn, is het zo goed als onmogelijk voor het lichaam om deze op te slaan. Dit komt vooral omdat het lichaam voor een groot gedeelte uit water bestaat. De vitamine C en alle vitamines B behoren tot de vitamines die op te lossen zijn in water. Alleen de vitamine B12 (cobalamine) kan in het water opgeslagen worden.

Vetoplosbare vitamines
Alle overige vitamines behoren tot het type vitamines die zich op kunnen lossen in vet. Dit zijn dus de vitamines A, D, E en K. Deze soorten vitamines kan het lichaam maar beperkt opslaan. Daarentegen kan vitamine A wel voor een groot deel opgeslagen worden. Dit is de taak van de lever.

Zoals eerder vermeld is het van belang om genoeg vitamines binnen te krijgen. Zo kun jij een gezond leven leiden.

Onze tip: Multi vitaminekuur van Viata
Voor 19u besteld, de volgende dag in huis

biotics-bio-multi-plus-tabletten-270-stuks.c24f8e

Bio Multi Plus voedingssupplement op basis van multi-vitaminen, in de vorm van tabletten. Werkt als tonicum. Verdeeld door Energetica Natura.viata

 

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën