Voeding

Zelf je cholesterol verlagen doe je zo!

Een gezond cholesterol dieet

Er bestaat goede en slechte cholesterol. De goede cholesterol hebben we nodig om bepaalde stoffen aan te maken in ons lichaam zoals hormonen. Maar helaas krijgen de meeste mensen vaak te maken met de tegenpool van de goed cholesterol, de slechte cholesterol. Ongeveer 70% van de Belgen heeft last van een te hoog cholesterolgehalte. Vaak zonder dat ze hier van op de hoogte zijn.

Een te hoog cholesterolgehalte kan hartproblemen veroorzaken. Iets om dus zeker in de gaten te houden. Daarom is het ook aangeraden om regelmatig op controle te gaan bij de dokter. Op die manier kun je het cholesterolgehalte onder controle houden. Uiteraard zijn er ook natuurlijke manieren om ervoor te zorgen dat het cholesterolgehalte een stuk naar beneden gehaald wordt.

Eet minder vlees en meer vis!

Een goede manier om je te hoog cholesterol gehalte naar beneden te halen is minder vlees eten. Indien je toch vlees wil eten kan het ‘gezonder’ zijn om het vet er af te snijden. Probeer in plaats van vlees te eten, meer vis te eten. Vis bevat vetten zoals Omega-3 en Omega-6. Dit zijn vetten die essentieel zijn en bovendien zijn dit ook goede vetten.

Producten zoals volle melk en room kunnen het niveau van je cholesterol enorm de hoogte injagen. Mijd daarom deze producten en kies voor alternatieven zoals sojamelk en sojaroom. Het grote voordeel van deze producten is dat het vetgehalte een stuk lager ligt.

Vermijd chocolade en chips als snack

Een vieruurtje kan zeker geen kwaad. Maar zorg er dan wel voor dat het een gezond vieruurtje is. Snacks zoals chips, chocolade, koeken, … zijn zeker niet gezond en hebben een directe invloed op het gehalte van je cholesterol. Gezondere snacks zoals wortelen, gedroogd fruit of een droge koek zonder vet zijn al een stuk beter. Kan je toch niet weerstaan aan een lekker stuk chocolade? Zorg er dan voor dat het een stuk pure chocolade is.

Ook tijdens het koken moet je opletten. Koken met verzadigde vetten kan enorm schadelijk zijn. Probeer daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van vloeibare olie in plaats van traditionele vetten zoals boter of margarine. Het bakken vervangen door grillen of stomen kan ook helpen!

Noten verlagen het risico op hartziekten

Tot slot: eet veel noten! Noten helpen bij het verlagen van het risico op hartziekten. Bovendien zijn noten goedkoop en vind je ze tegenwoordig in elke kruidenierswinkel!

 

© Foto Udra11 | Dreamstime.com –

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën