Weerstand Winter

Hoe kom je gezond en fit de winter door? Enkele belangrijke tips…

Hoe kom je ongeschonden de winter door?

Hoe kom je gezond en fit de winter door? Enkele belangrijke tips…

In de zomer moeten we niet veel moeite doen om ons gezond en fit te voelen. De dagen zijn lang, de zon schijnt regelmatig, het is warm. Je kunt voldoende in het zonlicht komen, je kunt buiten sporten, er heerst een vakantiesfeer. Heel anders gaat het eraan toe in de winter. Korte dagen, snel donker, sombere lucht, koud weer, wind, regen,… Je zou van minder ziek worden! Het is daarom belangrijk om ons lichaam voldoende te wapenen tegen de winter.

Immuunsysteem verzwakt
In de winter is er minder zonlicht, waardoor onze huid minder vitamine D aanmaakt. Je geraakt hierdoor sneller moe en futloos. Ook beweeg je minder, omdat het weer vaak te slecht is voor buitensport. Bij sommigen raakt de biologische klok van slag, wat een winterdip of een winterdepressie kan veroorzaken. Je immuunsysteem raakt verzwakt zodat je gevoeliger bent voor infecties. De wachtzalen van huisdokters zitten in de winter heel wat voller dan in de zomer…

Voldoende bewegen
Als het beoefenen van je favoriete buitensport niet mogelijk is omwille van het weer, probeer dan binnen te sporten. Zwemmen bijvoorbeeld is een uitstekend alternatief. Voldoende lichaamsbeweging zal je lichamelijke en geestelijke conditie verbeteren. Je lichaam maakt door beweging endorfines aan, die een gevoel van geluk en euforie teweegbrengen. Probeer indien mogelijk elke dag een uurtje buiten te komen en een korte wandeling of fietstocht te maken. Profiteer zoveel mogelijk van het schaarse zonlicht.

Lichttherapie
Mensen die last hebben van een winterdip of een beginnende winterdepressie, kunnen baat hebben bij lichttherapie. De eenvoudigste vorm van lichttherapie is buiten in het zonlicht zijn. Een wintervakantie in een zonnig land is een aanrader, maar niet altijd financieel haalbaar. Het zonlicht kan nagebootst worden door lampen met een hoge lichtintensiteit. Bij lichttherapie neem je elke dag plaats voor een lichtbak en stel je jezelf bloot aan intens wit licht gedurende twee tot drie uur. Ook het kunstmatig nabootsen van de dageraad, waarbij ’s ochtends het lichtniveau in de slaapkamer geleidelijk aan wordt verhoogd, blijkt effectief te zijn.

Veel verse groenten en fruit
Het eten van groenten en fruit wordt in alle seizoenen aangeraden, maar vooral in de winter is dit uitermate belangrijk. Je hebt immers je dagelijkse voorraad vitaminen en mineralen nodig. Typische wintergroenten zijn broccoli, witlof, boerenkool, pastinaak en spruitjes. Gebruik ook verse citrusvruchten (sinaasappel, citroen, limoen), die veel vitamine C bevatten.

Voedingssupplementen
Je kunt je weerstand in de winter nog verder verhogen door voedingssupplementen te gebruiken. De belangrijkste vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft, zijn vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C, vitamine D, calcium en magnesium. Al deze stoffen zijn als voedingssupplement verkrijgbaar.

Wapen je lichaam tegen de winter
Bereid je lichaam voor op de winter. Blijf regelmatig bewegen, kom voldoende in het zonlicht en eet gezond. Overweeg het gebruik van voedingssupplementen en lichttherapie. Kom op een gezonde en fitte manier de winter door, en al snel wordt het terug lente en zomer…

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën