Voeding

Belang van een gezonde, evenwichtige voeding

Gezonde voeding heel belangrijk voor goede gezondheid
Gezonde voeding is onontbeerlijk voor je gezondheid. Eet je gezond, dan loop je veel minder risico om ziek te worden. Daarom is het van belang dat je weet wat je eet en dat je onder ogen ziet dat bepaalde etenswaren stiekem helemaal niet zo goed voor je zijn dan je misschien gedacht had.

Welke etenswaren zijn niet goed voor je?
Je haalt je energie uit eten en daarom is het belangrijk dat je voeding in balans is. Maar wat is niet goed voor die balans? Eet je veel verzadigde vetten, dan neemt de kans toe dat je een hart- of vaatziekte krijgt. Ook je cholesterol gaat omhoog als je voeding tot je neemt die verzadigde vetten bevatten. Neem je onverzadigde vetten, dan is dit niet eg. Want deze zijn juist goed voor je cholestorol. Wat niet goed voor je gezondheid is, is veel zout eten. Hierdoor kan je bloeddruk omhoog gaan en ook door zout heb je kans om een hart- of vaatziekte te krijgen. Ook doe je er goed aan om rood vlees wat vaker te laten staan. En al die lekkere frisdrankjes? Beter van niet, want deze zitten boordevol met suikers, die echte dikmakers zijn.

Groente, fruit en vezels
Natuurlijk wil je die kans op ziektes zo laag mogelijk houden. Gezonde voeding vormt hier zeker de rode draad. Zo kun je door het eten van fruit en groente het risico op hart- en vaatziekten naar beneden krijgen. Groente en fruit zijn heel goed voor je gezondheid en het is dan ook helemaal niet gek om dagelijks een mooie portie hiervan te eten. Hetzelfde geldt voor etenswaren waarin vezels zitten, zoals volkorenbrood en peulvruchten. Met groente, fruit en vezelrijke etenswaren kun je eindeloos varieren en dat mag ook, want dat is alleen maar nog beter voor je gezondheid. Vis maakt ook deel uit van gezonde voeding, omdat hier zuren in zitten die goed voor je lijf en leden zijn. Vette vis eten mag dus gewoon! Ook weer niet te vaak, 1 of 2 keer per week is voldoende.

Ook vitamientjes tellen mee
Gezonde voeding betekent ook letten op je vitaminen. Wil je bijvoorbeeld meer vitamine D tot je nemen, dan kun je eten kiezen waar dit in voor komt. Je kunt denken aan producten als vlees, vis, margarine en halvarine. Stuk voor stuk etenswaren waarin aanvullende vitaminen zitten die je goed doen. En wil je meer vitamine C? Eet dan meer groente, fruit en aardappelen.

Bewegen is een must
Eet je gezond, dan heb je niet alleen minder kans op hart- en vaatziekten, maar ook op overgewicht en kanker. Natuurlijk is het bij verantwoord eten ook belangrijk om lekker te bewegen. Als je voldoende beweegt en gezond eet, dan voel je je beter en dat merk je gelijk. Je hebt meer energie en kracht, alleen maar door te bewegen en niet meer zo slecht te eten. Je hoeft niet eens heel intensief te bewegen – een half uurtje per dag is al voldoende.

Natuurlijk gezond zijn
Alle reden dus om gezond te eten, voor een nog betere gezondheid! Natuurlijk gezond, met een beetje hulp van de juiste voeding – dat is wat je wil.

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën