Natuurlijk gezond

Probleemloos bewegen; kraakbeen als natuurlijke schokdemper

Kraakbeen: bewegen zonder pijn

Rara, wat is het? Het zorgt ervoor dat je probleemloos kunt bewegen. Het maakt dat je je gewrichten met gemak kunt buigen en bewegen. Het zit aan de uiteinden van de botten. De botten van groeiende baby’s in de baarmoeder bestaat voornamelijk nog uit dit weefsel. Het klinkt als een raadsel, maar iedereen is ermee bekend. Het is kraakbeen. Een zeer belangrijk component in het lichaam.

Wat is kraakbeen

Kraakbeen is zacht weefsel, maar is veel zachter en flexibeler dan been. Kraakbeen bestaat met name uit collageen en proteoglycaan clusters. De collageen maakt het kraakbeen weerbaar tegen hoge spanning. De proteoglycaan clusters zorgen ervoor dat het kraakbeen water aantrekt. Deze eigenschap zorgt ervoor dat er een zwellingsdruk ontstaat. Deze zwellingsdruk heeft als doel om zware belasting te weerstaan.

Het kraakbeenweefsel bestaat voor minder dan 5% uit cellen. Kraakbeen bestaat met name uit interstitieel water. Dit water zorgt ervoor dat er ondanks het ontbreken van bloedvaten en zenuwen er voedingsstoffen getransporteerd kunnen worden.

Alles bij elkaar genomen heeft kraakbeen alles wat het nodig heeft om zijn functie uit te voeren. Het is bestand tegen grote krachten, ontzettend sterk en de druk op het kraakbeen wordt gelijk verdeelt en enigszins gedempt.

Wat is de functie van kraakbeen?

Kraakbeen heeft diverse functies. De overkoepelende functie van kraakbeen is dat je soepel en moeiteloos kunt blijven bewegen en arbeid verrichten. De functies verdeelt in clusters zijn als volgt:

 

 • Kraakbeen biedt steun aan weke delen
 • Kraakbeen absorbeert schokken in de gewrichten
 • Kraakbeen doet beenderen groeien (groeischijf in lange beenderen)
 • Kraakbeen zorgt dat gewrichtsvlakken zonder moeite over elkaar heen glijden.

Waar is kraakbeen te vinden?

Het kraakbeen is een bindweefsel. Dit kraakbeen is te vinden:

 

 • tussen beenderen: de ellebogen, de knieën en de enkels
 • aan de uiteinden van de ribben
  • tussen de ruggewervels in de stekel
  • in de oren en de neus
  • in de luchtpijptakken of luchtroutes

  De soorten kraakbeen

  Kraakbeen bestaat uit drie soorten kraakbeen. Je hebt hyaline kraakbeen, elastisch kraakbeen en gewrichtskraakbeen.

  Hyaline kraakbeen

  De hyaline kraakbeen is een laag-wrijving, slijtvast weefsel. Dit weefsel draagt en verdeelt gewicht. Hyaline kraakbeen is het hardste kraakbeen en is ontzettend sterk, flexibel en rubberachtig.

  • tussen de ruggewervels in de stekel
  • in de oren en de neus
  • in de luchtpijptakken of luchtroutes

  De soorten kraakbeen

  Kraakbeen bestaat uit drie soorten kraakbeen. Je hebt hyaline kraakbeen, elastisch kraakbeen en gewrichtskraakbeen.

  Hyaline kraakbeen

  De hyaline kraakbeen is een laag-wrijving, slijtvast weefsel. Dit weefsel draagt en verdeelt gewicht. Hyaline kraakbeen is het hardste kraakbeen en is ontzettend sterk, flexibel en rubberachtig.

  Onderhouden van het kraakbeen

  Glucosamine is een stof dat veel voorkomt in onze gewrichten. Het is een zeer belangrijk smeermiddel voor de gewrichten. Het houdt het kraakbeen sterk, soepel en rekbaar. Ook chondroïtine is een belangrijke stof om het bindweefsel en het kraakbeen in goede conditie te houden.

  Deze twee stoffen zijn lichaamseigen stoffen. Echter is het ter voorkoming van slijtage aan het kraakbeen of om de klachten van slijtage te doen verminderen een aanrader om deze stoffen extra in te nemen. Hiermee zijn supplementen met chondroïtine en glucosamine een goed medicijn om je kraakbeen goed te onderhouden.

Onze tip: Nutrisan Chondronorm: soepelheid van de gewrichten behouden
Voor 19u besteld, de volgende dag in huis

nutrisan-chondronorm-tabletten-180-stuks-0ba135

De unieke combinatie van chondroïtinesulfaat en glucosaminesulfaat is ideaal voor de opbouw en het onderhoud van kraakbeen in gewrichten. Wees voorbereid op uw oude dag wanneer soepel bewegen minder vanzelfsprekend wordt. Chondronorm bevat chondroïtinesulfaat uit haaienkraakbeen. Deze stof vormt het belangrijkste onderdeel van gewrichtskraakbeen. Bovendien bevat deze formule eveneens glucosaminesulfaat dat in het lichaam wordt gesplitst in glucosamine en sulfaat. Voor de goede werking van een gewricht is sulfaat nodig om glucosamine als bouwstof te gebruiken voor de aanmaak van complexe bestanddelen uit het kraakbeen.

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën