De menopauze is een andere benaming voor de overgang. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de menopauze niet leeftijdsgebonden. Hoewel de gemiddelde leeftijd van vrouwen die in de overgang raken rond de vijftig jaar ligt, kunnen andere vrouwen al jaren eerder hun menopauze ervaren. Er zijn verschillende fases voor de overgang, wat met diverse symptomen (zowel lichamelijk als geestelijk) gepaard gaat.
Wat is de menopauze?
De menopauze houdt in dat de vruchtbaarheidsperiode van de vrouw aan het einde komt. De hormoonhuishouding verandert omdat er geen vruchtbare eitjes meer in de eierstokken zitten. Zo neemt de aanmaak van progesteron en oestrogeen af, terwijl de concentratie van het follikelstimulerend hormoon toeneemt. Deze veranderingen kunnen zorgen voor diverse overgangsklachten, zowel op lichamelijk als emotioneel vlak.
Overgangsklachten en symptomen
Een van de bekendste overgangsklachten is de opvlieger, waarbij de lichaamstemperatuur plots erg omhoog gaat en overmatige transpiratie kan optreden. Daarnaast zijn pijnlijke borsten, ongewenst urineverlies en vermoeidheid bekende klachten die horen bij de menopauze. Het kan ook zijn dat je last krijgt van spierpijn, hartkloppingen of hoofdpijn. Ook wordt de huid dunner en droger en kan de haargroei toenemen, door de toename van het mannelijke hormoon androgeen of een afname van de oestrogeenproductie. Naast de lichamelijk klachten kunnen ook geestelijke klachten ontstaan, zoals stemmingswisselingen of lusteloosheid. Ook kan het besef voor de ontstane onvruchtbaarheid voor veel vrouwen moeilijk te aanvaarden zijn.
Hoe lang duurt de menopauze?
Hoewel de duur van de menopauze per vrouw verschilt, kan een gemiddelde periode van vier tot tien jaar aangehouden worden. Het einde van de overgang kan je vaststellen wanneer er een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer heeft opgetreden. De hormoonhuishouding is dan inmiddels ook weer gestabiliseerd en ook de klachten zijn afgenomen.
Omgaan met de menopauze
Wat kun je zelf doen om zo aangenaam mogelijk de menopauze door te komen? Ten eerst is een goede conditie van belang, zeker wanneer je meer bloed verliest tijdens een menstruatie die vaker en heviger komt of langer duurt tijdens de menopauze. Een gezonde voeding met extra ijzer en een goede nachtrust is daarom essentieel. Bepaalde voeding als koffie, thee, gekruid eten en alcohol kan opvliegers uitlokken. In sommige gevallen kunnen deze soorten voeding dus beter vermeden worden. Draag luchtige kleding en slaap onder katoenen beddengoed zodat overmatig transpireren zo goed mogelijk geabsorbeerd wordt. Doordat de huid dunner wordt, kan ook de vagina droger worden wat pijn tijdens het vrijen kan veroorzaken. Bespreek deze klachten altijd met je partner en probeer het vrijen zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, bijvoorbeeld door een langer voorspel of het gebruik van glijmiddel. Er zijn ook diverse medicijnen op de markt tegen overgangsklachten, zoals hormoontabletten, plantaardige middelen of supplementen. Zoek echter altijd goed uit wat er van deze medicatie bekend is voordat je eraan begint.
Add Comment