Vruchtbaarheid

Borstvoeding of flesvoeding: wat is beter voor jou en je kind?

Borstvoeding blijft de beste keuze, ondersteund door de nodige supplementen
Het is een vraag die vele nieuwe moeders bezighoudt: welke soort voeding is het allerbeste voor mijn kind? Naast genoeg liefde en aandacht wil je je kind ook de best mogelijke voedingstoffen geven. Er zijn ontzettend veel soorten flesvoeding op de markt, velen speciaal gemaakt voor pasgeboren baby’s. Maar is dit soort flesvoeding net zo voedingsrijk en gezond als borstvoeding? Beide soorten voeding hebben hun eigen voor en nadelen die wij op een rijtje zetten.

Het gemak van flesvoeding
Het grootste voordeel van het geven van flesvoeding is dat je zeker weet dat je voldoende voeding in huis hebt. Zo hoef je je als moeder geen zorgen te maken wanneer je langer van huis bent dan gedacht omdat je baby niet van jou afhankelijk is voor voeding. Je partner en andere familieleden kunnen helpen met het geven van voeding waardoor ook zij extra bindingsmomenten krijgen. Daarnaast zul je geen last hebben van tepelkloven en ander ongemak. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en merken flesvoeding te vinden voor zuigelingen, die in principe allemaal de juiste voedingsstoffen hebben om je kindje goed te laten groeien. Het nadeel is dat deze soort voeding natuurlijk niet zo natuurlijk is als de moedermelk die je zelf produceert.

Borstvoeding: de natuurlijkste voedingsbron
Het voordeel van het geven van borstvoeding is dat het een gratis bron van voeding is die je kindje precies geeft wat hij nodig heeft. Je baby zal dus absoluut niks tekort komen wanneer je enkel borstvoeding geeft. Bovendien bevat borstvoeding ook niet meer dan nodig is, geen bindings- of conserveringsmiddelen die overbodig zijn. Het grootste voordeel van het geven van borstvoeding is dat het de natuurlijke band tussen jou en je baby versterkt. Dit zorgt voor een geborgen gevoel bij je baby, en een sterker moederlijk gevoel voor jou. Dit komt door de hormonen zoals oxytocine die vrijkomen wanneer je borstvoeding geeft. Daarnaast bevat moedermelk natuurlijke antistoffen die de weerstand van je kindje versterken en ziektes helpen voorkomen. Je wilt natuurlijk een zo gezond mogelijke baby, en het geven van borstvoeding helpt daar zeker bij.

De gezondheid van jou en je baby
Ondanks dat flesvoeding een gemakkelijk alternatief is, is het geven van borstvoeding uiteindelijk de gezondste optie voor je kind. Mens en dier bieden met moedermelk de beste en natuurlijkste bescherming voor hun baby’s. Bovendien versterkt de band tussen moeder en kind door het borstvoedingsproces. Ondanks dat flesvoeding alle voedingsstoffen heeft die nodig zijn om te groeien, schiet het tekort op het gebied van antistoffen. Daarnaast bevat flesvoeding vaak extra ingrediënten die niet natuurlijk zijn en daardoor ook niet de gezondste keuze zijn voor je kind. Mocht het niet lukken om borstvoeding te geven dan zijn er genoeg hulpmiddelen of alternatieven te vinden die wel natuurlijk en gezond zijn. Zo is er speciale biologische en natuurlijke flesvoeding te vinden. Daarnaast loont het om een kijkje te nemen naar supplementen en hulpmiddelen die het ontwikkelen van moedermelk bevorderen. Zo kun je de beste voeding voor je kindje produceren die niet alleen de groei bevorderd, maar ook voor een betere band tussen jullie twee zorgt.

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën