Diëten Voeding

Paleo: waarom, wat en hoe? Een levensstijl

Fruit, groenten, noten en veel eiwitten; de kerningrediënten van paleo
Paleo: waarom, wat en hoe?

De beginnersgids tot paleo
Wat begon als een dieet, is ondertussen uitgegroeid tot een ware levensstijl. De paleo manier van eten, een voedingspatroon dat gezond en natuurlijk centraal stelt, heeft dan ook heel wat voordelen. Van een slanke lijn tot beter slapen en een fitte uitstraling, paleo brengt je lichaam opnieuw in balans, met een gezond gevoel als resultaat. Het eetpatroon is gebaseerd op de voeding van onze voorouders. In de laatste eeuwen, en zeker de laatste decennia, zijn we immers heel wat beginnen eten dat ver afstaat van onze oorspronkelijke natuurlijke en gezonde voeding. Door de voedingswijzer van paleo te volgen, ga je terug naar hoe we meer dan 10.000 jaar geleden aten, voordat we graan begonnen te telen. Lijkt dat een lange tijd? Vergeet niet dat we reeds 2 miljoen jaar op de aardbol rondlopen. Met het telen van graan en het eten van zuivel, brachten we 10.000 jaar geleden voeding in ons eetpatroon waar ons lichaam niet steeds goed op reageert…

Waarom is paleo geschikt voor jou?: gezond en lekker in je vel
De paleo manier van eten is een gezonde levensstijl, die natuurlijke voedingsstoffen centraal stelt. Voor jong en oud, sporters en niet-sporters, man en vrouw, het paleo dieet maakt gebruik van voeding die voor iedereen geschikt is. Door terug te keren naar de oorsprong eet je alleen nog waar je lichaam gewend aan is. Je laat daarbij simpele koolhydraten of de zogenaamde snelle suikers, zoals brood en pasta, achterwege. Gezonde vetten vormen immers de basis van je dieet. En of je nu kiest voor de term paleo, oerdieet of simpelweg gezonde voeding gebruikt, deze levensstijl zorgt voor een natuurlijk eetpatroon, waardoor je je fit en lekker in je vel voelt.

Wat maakt paleo zo bijzonder?: vetten in plaats van suikers
Er zijn heel wat diëten op de markt, maar paleo gaat terug in de tijd en kijkt naar een periode waarin we aten wat de natuur ons gaf. Geen vloeibare voeding uit flashy zakjes of dure menu’s van chefkoks, maar het eten waarop we eeuwenlang bouwden en vertrouwden. Vlees, vis, fruit en groenten, noten en zaden behoren tot de kern van paleo. Dat zorgt voor een voedingspatroon waarin vetten en complexe koolhydraten een prominente rol spelen, en waarin brood en pasta aan de kant worden geschoven. Een goede spijsvertering en een gezond gevoel van binnenuit is het resultaat. Je bloedsuikerspiegel houdt een constant niveau aan, omdat je de dalen en pieken die snelle suikers veroorzaken, vermijdt. Daardoor voel je je fit doorheen de dag, en slaap je ’s nacht dieper en beter.

Hoe eet je paleo?: een gevarieerd boodschappenlijstje
Paleo eten begint reeds in de supermarkt. Het betekent dat je heel wat meer tijd zal doorbrengen in de groenten- en fruitafdeling. Focus daarbij vooral op groenten, maar ook rood fruit en bessen zijn een goede keuze. Je zal versteld staan van de mogelijkheden die groenten bieden in jouw nieuwe eetpatroon. Daarnaast vul je je dieet aan met vlees, zoals rund, kip of lam. Hou daarbij in gedachten dat je beter wat minder vlees eet van hoge kwaliteit, dan elke dag een slechte stukje kip op je bord te leggen. Ook voor zeevruchten of vis, zoals zalm of tonijn, geldt dit principe. Met een gematigde portie noten werk je je dieet af – ideaal als gezond tussendoortje of snelle snack. Koken doe je met natuurlijke olie, zoals olijf- of kokosolie.

Ga paleo met natuurlijkgezond.be
Wil je graag meer ontdekken over de paleo levensstijl? Er is heel wat informatie beschikbaar, van recepten tot ervaringen van paleo eters. Natuurlijkgezond.be helpt je alvast op weg. Klik hier om meer te ontdekken over paleo aan de hand van groene smoothies.

Het boek Gezonde Groene Smoothies staat vol met 125 heerlijke groene smoothie recepten
Hoe groene smoothies ook jouw leven drastisch kunnen verbeteren!

125-smoothie-recepten-boek-hoge-resolutie-compressor

Deze recepten bevatten een mooie balans tussen bladgroenten, eventueel andere groenten en stukjes fruit. Elk recept is zo samengesteld dat je een mooie mix van vitaminen, mineralen en anti-oxidanten binnen krijgt. Wanneer je dagelijks één of twee groene smoothies drinkt, ter aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon, zul je merken dat je lichaam met sprongen vooruit gaat.

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën