Bewegen & Sport Diëten

Ideale voeding voor sporters

Voor een top prestatie is een evenwichtig sport dieet essentieel
Sportvoeding

Sporten is hard werken en zweten. Doordat je lichaam zo hard moet werken, verbruikt het veel voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk om als fanatieke sporter je voedingsstoffen aan te vullen om balans te behouden. Tekort aan voedingsstoffen heeft uiteindelijk invloed op de sportprestaties. Je zal minder goed presteren. Dat is zonde. Wees daarom goed bewust van een gezonde aanvulling op je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.

Waarom is sportvoeding belangrijk?

Als je sport is voeding het gereedschap om in topvorm te blijven. Je moet sterker worden als je sport. Kracht vergroten en spiergroei is ontzettend belangrijk. Jezelf aansterken leidt uiteindelijk tot betere sportprestaties. Proteïne en groenten mogen dus absoluut niet missen. Daarnaast is sportvoeding nuttig voor de gemoedsstand. Je attitude bepaalt je prestaties. Bankhangen met diepvries pizza behoort niet tot een positieve attitude en resulteert snel in slechte sportprestaties. Ten derde is sportvoeding belangrijk voor het uithoudingsvermogen. Een atleet zonder uithoudingsvermogen komt niet ver. Met de juiste brandstoffen voorkom je duizeligheid, vermoeidheid en zware benen. Het uithoudingsvermogen zal optimaliseren.

Welke voedingsstoffen heb je nodig als sporter?

Een sporter heeft aanvulling op diverse fronten nodig.

Koolhydraten

Koolhydraten vormen de benzine voor je lichaam. Koolhydraten zetten zich om in glycogeen. Dit is een essentiële stof om fit en energiek te blijven en je sportprestaties te optimaliseren. Er zijn vier soorten koolhydraten die niet mogen missen in het dagelijkse dieet van een sporter:

 • Monosacchariden. Dit zijn enkelvoudige koolhydraten en vormen glucose (dextrose, druivensuiker), fructose (vruchtensuiker) en galactose.
 • Disacchariden. Dit zijn tweevoudige koolhydraten en bestaat uit maltose (maltbier), saccharose (rietsuiker) en lactose (melksuiker).
 • Oligosacchariden. Dit zijn maltodextrines (in sportdranken)
 • Polysacchariden. Dit zijn samengestelde, langzame koolhydraten. Bestaande uit amylose, amylopectine (zetmeel) en vezels.

Goede bronnen zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit.

Vetten

Vetten zijn ook de brandstof voor je lichaam. Tijdens en rustpauze of een niet zware sportoefening fungeren de vrije vetzuren als brandstof voor de spieren.</p>
Zorg voor een gezonde dosis onverzadigde vetten uit noten, oliën en vis.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentieel om je spieren aan te sterken. Na elke sporttraining moeten je spieren herstellen. Eiwitten bevorderen herstel en dragen bij aan krachtiger worden.

Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Dierlijke eiwitten in vlees.

Vitamines

Veel sporten leidt tot meer verbruik van vitamines. Daarom is het belangrijk om de vitamines aan te vullen na het sporten. Belangrijke sportvitamines zijn:

 • Vitamine D: zorgt voor snelheid en bevordert herstel
 • Vitamine C: verhoogt weerstand van de sporter
 • Vitamine B1: zorgt voor een gezonde energieverhouding

Mineralen

Sporten is zweten. Daardoor verlies je snel essentiële mineralen. Daarom is het belangrijk om de mineralen dagelijks aan te vullen.
Belangrijke sportmineralen zijn:

 • Magnesium: voorkomt krampen in spieren
 • Natrium: intensieve sporters hebben vaak een tekort aan zout. Drinken met natrium is een perfecte toevoeging.

Wat is goede sportvoeding?

De beste sportvoeding varieert per individu per beoefende sport.

Duursporten

Duursporten vraagt veel van je glycogeen en vetvoorraad. Drie uur voor de duurtraining is het belangrijk om een koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen. Tijdens het sporten zijn extra suikers nodig voor een energieboost, zoals fruit.

Krachttraining

Voor krachtsporters zijn eiwitten essentieel. Hiermee bevordert het spierherstel en wordt de spiermassa vergroot.

Goede supplementen voor sporters

Supplementen moet je zien als een aanvulling op je dagelijkse dieet. Voor sporters worden er vier belangrijke supplementen aangeraden:

 • Creatine voor kracht
 • Eiwitten voor spierherstel
 • Vitamines voor weerstandbehoud
 • Cafeïne voor meer energie
Onze tip: verhoog je presentatie dankzij het gamma van Etixx
Bestel eenvoudig online

group-in-circle-etixx

Om je grenzen te verleggen en een optimale prestatie te garanderen biedt Etixx een compleet gamma van voedingssupplementen aan binnen de elementen
Health, Strength, Endurance, Performance, en Recovery.

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën