Vitamines & Mineralen

Magnesium: het onmisbare mineraal

Pompoenpitten zijn van nature erg rijk aan magnesium
Het onmisbare bestanddeel

Je lichaam functioneert dankzij de voedingsstoffen die je binnen krijgt welke het lichaam onderhouden, zuiveren en weerbaar maken. In het lichaam zelf kunnen stoffen worden aangemaakt die bevorderlijk zijn voor het gezond houden van je lichaam, maar je hebt daarbij alle hulp nodig van vitamines en mineralen. Een cruciaal bestanddeel om je lichaam in optimale vorm te houden en klachten weg te nemen is magnesium. Het is een onmisbaar element voor je lichamelijke functies.

Over Magnesium
Magnesium is een mineraal en speelt de hoofdrol in diverse lichaamsprocessen. Meer dan 300 lichaamsprocessen hebben magnesium nodig om gerealiseerd te kunnen worden. De meest cruciale rol die magnesium heeft is die van de activatie van enzymen. Enzymen zijn eiwitten – katalysators die zorgen voor een optimale stofwisseling. Magnesium voorziet dus het lichaam van werkende enzymen. Zo behoudt het lichaam de energiestofwisseling en gezonde overdracht van zenuwprikkels.

Regulatie
Magnesium heeft een sterk regulerende functie. Koper, kalium, calcium en vitamine D zorgen in combinatie met magnesium voor sterkere botten en een solide ontwikkeling. Magnesium zorgt voor evenwicht, dus een uitermate goed antistress-mineraal. Het ontspant bloedvaten en spieren en kalmeert het lichaam. Zodoende wordt de bloeddruk en het hartritme gereguleerd. Schadelijke stoffen worden tevens uit het lichaam gewerkt.

Waar zit magnesium van nature in
Magnesium heeft dus een cruciale functie in het metabolisme, maar hoe krijg je dit mineraal binnen? Graanproducten en brood leveren al flink wat magnesium. Die hoeveelheid wordt vergroot door inname van groente, noten, avocado, vlees en melkproducten. Echter kan het zijn dat er bij inname van deze voedingsmiddelen nog altijd sprake kan zijn van een tekort. Ook bij diëten ontstaan er vaak klachten rondom een magnesium tekort. Het is voornaam dit gemis te compenseren door middel van bijvoorbeeld supplementen of andere producten die het magnesium-gehalte weer op peil brengen. Om je hierin te voorzien tref je op deze pagina passende producten aan die je magnesium-gehalte weer naar een gezond niveau brengen.

Magnesium tekort
Lichamelijke klachten zijn altijd een signaal dat er iets niet goed is in je lichaam. Zo ook bij een tekort aan magnesium. Sporters krijgen soms last van een tekort, doordat ze via transpiratie veel magnesium verliezen. Vooral bij een ongezond dieet of een eenzijdig dieet kan een tekort ontstaan. In veel verwerkt voedsel zitten geraffineerde koolhydraten en suikers. Deze bevatten nauwelijks magnesium. Overigens kan een teveel aan calcium ook zorgen voor een lage magnesiuminname. De twee mineralen werken namelijk goed samen, maar een verstoorde balans zorgt voor een lage magnesiumspiegel.
De klachten van een tekort zijn zeer uiteenlopend, spierkrampen, lusteloosheid, geprikkeldheid, laag libido, hoofdpijn, koude handen, vergeetachtigheid, hartkloppingen, spasmen, vermoeidheid, slapeloosheid en broze botten. In principe is in Nederland de dagelijkse hoeveelheid vastgesteld op 250 tot 350 miligram. Bij zwangere vrouwen ligt dit hoger.

Aanvullen
Uit voeding neemt je lichaam het beste mineralen als magnesium op. Magnesiumcitraat, supplementen, poeder, mineraalzout en mineraalwater zijn artikelen om je magnesiumgehalte op te krikken. Het overschrijden van 350 milligram kan leiden tot klachten in de ontlasting of een stoornis in hartritme. Het is voornaam het mineraal niet tijdens of voor een maaltijd in te nemen, omdat het maagzuur nodig heeft voor de opname in het lichaam. Magnesium werkt uitermate goed met vitamine B6 samen, die uiteraard ook in ons aanbod verkrijgbaar is. Magnesium is overigens ook een ingrediënt binnen vele superfoods als rauwe cacao en spirulina.
Door het toevoegen van magnesium aan je dieet verbeter je de stofwisseling van je lichaam. Het voorkomt klachten en zorgt dat je alle voedingsstoffen opneemt die voornaam zijn voor een gezond functionerend lichaam. Door inname van de gepaste dosis van onze producten – al dan niet in combinatie met vitamine B6, calcium of andere mineralen – garanderen we een solide weerstand en een uitermate goede regulatie van je lichaam. Je zult aan dit onmisbare bestanddeel niet tekortkomen.

Onze tip: Magnesium van Viata
Voor 19u besteld, de volgende dag in huis

omnibionta-3-mental-energy-tabletten-90-stuks.d6ad62

Voedingssupplement met een magnesiumcomplex, vitaminen en mineralen, voor het verminderen van de mentale vermoeidheid, in de vorm van tabletten. Helpt het energiemetabolisme te regelen in tijden van intense activiteit en helpt een hogere stressbestendigheid te bekomen. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën