Vitamines & Mineralen

Zonlicht & het belang van vitamine D

Je regelmatig blootstellen aan zonlicht voorziet je lichaam van de nodige vitamine D

Zoals je misschien wel weet is de zon de belangrijkste bron van vitamine D. Door middel van het zonlicht wordt deze vitamine in de huid aangemaakt. Door de zogenoemde ‘ultraviolette B-stralen’ is dit mogelijk. Dit maakt deze vitamine één van de weinige vitamines die de huid zelf kan aanmaken. Maar hoe kan het lichaam deze vitamine dan opnemen?

Proces van opname
Over het algemeen kan de vitamine D het best opgenomen worden als er genoeg vet of olie aanwezig is in de darmen. Zo kan de vitamine omgezet worden naar de actieve vorm van de vitamine. Het lichaam kan de vitamine op verschillende plekken opslaan. Deze plekken zijn het vetweefsel en de organen.

Voorwaarden voor opname
Het is wel noodzakelijk dat de kracht van het zonlicht een bepaalde sterkte bereikt. Vaak is in Nederland rond de herfst en de winter de sterkte van het zonlicht te laag.

Verschillende vormen van vitamine D
Er bestaan twee verschillende vormen van de vitamine D. Ten eerste heb je vitamine D2. Deze vitamine staat ook wel bekend als de ergocalciferol. Deze vitamine zit vooral in bestraalde vetten. De laatste tijd wordt vitamine D2 veel vervangen door de vitamine D3 (cholecalciferol). Deze vitamine wordt in de huid aangemaakt en heeft een sterkere werking dan de vitamine D2.

Belang van vitamine D
Vitamine D is vooral noodzakelijk voor de vorming van botten en tanden. Tijdens de groei van de botten en tanden is het van belang dat de stoffen calcium en fosfor goed uit voedsel worden opgenomen. Dit is de taak van vitamine D. Wanneer je een te laag vitamine D gehalte hebt, bestaat er een kans op botontkalking. In dit geval zal je meer vitamine D naar binnen moeten krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door andere bronnen dan de zon.

Bronnen van vitamine D
Naast de zon is er ook een andere bron van vitamine D. Vitamine D zit namelijk ook in eten. Zo bevindt zich vooral een hoog gehalte vitamine D in vette vis. Vormen van vette vis zijn haring, makreel en zalm. Daarnaast bevatten eieren en vlees ook vitamine D. De vitamine wordt ook toegevoegd in braadproducten, halvarine en margarine. Sinds 2007 is het in Nederland legaal om vitamine D ook aan ander voedsel toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan producten als yoghurt en kwark. Toch hebben sommige mensen meer vitamine D nodig dan dat zij van de zon en uit voedsel krijgen. Dit zijn vooral kinderen van

Onze tip: Multi vitaminekuur van Viata
Voor 19u besteld, de volgende dag in huis

biotics-bio-multi-plus-tabletten-270-stuks.c24f8e

Bio Multi Plus voedingssupplement op basis van multi-vitaminen, in de vorm van tabletten. Werkt als tonicum. Verdeeld door Energetica Natura.viata

 

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën