Iedereen Vitamines & Mineralen zwangere vrouwen

Vitamine A: onmisbaar voor een gezond lichaam en goede weerstand

Wortelen bevatten een belangrijke bron aan Vitamine A

Vitamine A (ook bekend als retinol) bezit veel positieve eigenschappen voor een gezond en sterk lichaam. Zo zorgt het voor een goede weerstand, bevordert het de groei en het gezichtsvermogen en verbetert het de gezondheid van het haar, de huid en het tandvlees. Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor huidproblemen, dof haar of nachtblindheid. Genoeg redenen om te zorgen dat je dagelijks voldoende vitamine A binnen krijgt. Maar waar vind je vitamine A en hoeveel heb je precies nodig voor een optimale gezondheid?

Belangrijke eigenschappen van vitamine A
Waarom is vitamine A zo belangrijk voor het lichaam? Ten eerste zorgt de vitamine voor een goede weerstand, doordat het een ondersteunde functie heeft op het immuunsysteem. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe cellen en heeft het een positieve invloed op de weefselstructuur. Dit zorgt voor een sterke, elastische huid. Ook voor de groei van kinderen is deze vitamine van groot belang, al hoef je geen extra vitamine A hiervoor te geven. Door de aanmaak van epitheelcellen is vitamine A ook voor het haar, het tandvlees, de luchtpijp en het longweefsel een belangrijke aanwinst. Dit geldt ook voor de ogen: door voldoende vitamine A binnen te krijgen kunnen ogen beter functioneren, zoals het aanpassen aan de schemer. Hoeveel vitamine A je exact per dag nodig hebt is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Over het algemeen geldt dat volwassen mannen 1000 µg (1 mg) per dag nodig hebben en volwassen vrouwen 800 µg (0,8 mg). Het is van belang dat je niet meer dan 3000 µg vitamine A per dag binnenkrijgt.

Hoe krijg je vitamine A binnen?
Vitamine A wordt deels door het lichaam zelf aangemaakt, dit noem je provitamine A. Provitamine A wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Dit gebeurt onder andere door het eten van groenten als wortels of spitskool en fruit als sinaasappels en bananen. Maar de meeste vitamine A haal je uit dierlijke producten. Denk aan vlees, zuivelproducten, vis en eierdooiers. Aan bak- en braadproducten wordt ook vaak extra vitamine A toegevoegd. Dit kan je nalezen op het etiket.

Andere vormen voor vitamine A
De natuurlijke vorm van Vitamine A wat rechtstreeks uit eten en drinken komt, staat ook bekend als retinol, retinylesters, of provitamine A-cartenoïden. De hoeveelheid wordt vernoemd in microgram. Wanneer je op zoek gaat naar vitamine A supplementen, wordt meestal de term retinylacetaat of palmitaat gebruikt. Sommige supplementen bevatten alleen B-caroteen (provitamine A). Het gehalte kan je dan meestal ook terug vinden onder de term vitamine A.


Vitamine A en de zwangerschap

Een teveel aan vitamine A kan zorgen voor een verhoogde kans op aangeboren afwijken. Om deze reden worden zwangere vrouwen aangeraden om niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnen te krijgen. Ook supplementen met vitamine A en leverproducten kunnen beter vermeden worden, gezien lever een grote hoeveelheid vitamine A bevat.

Onze tip: Multi vitaminekuur van Viata
Voor 19u besteld, de volgende dag in huis

biotics-bio-multi-plus-tabletten-270-stuks.c24f8e

Bio Multi Plus voedingssupplement op basis van multi-vitaminen, in de vorm van tabletten. Werkt als tonicum. Verdeeld door Energetica Natura.viata

 

Over de auteur

Jana Meeuws

Mama van twee. Passie voor gezonde voeding en een natuurlijke levensstijl. Redactrice @ Natuurlijkgezond.be

Add Comment

Click here to post a comment

Tip van de week

Onze tip: Bestel vandaag nog & voel het verschil
Chlorella van Superfoodz - voor 22u besteld, morgen in huis

chlorella

Chlorella Spirulina tabletten bieden niets dan voordelen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, ontgiften je lichaam en bevatten enorm veel antioxidanten.

Vitamine D3

Productcategorieën